Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Nyuddannede står for skud – men vi griber jer

De seneste år er der sket et skift fra ideen om Danmark som videnssamfund, der skulle leve af innovation, uddannelse og forskning, til nu hvor samme tankegang ikke just florerer i den offentlige debat. Den 1. maj er der et nyt paradigmeskifte på vej – men det bliver ikke med vores gode vilje.

Cathrine Holm-Nielsen næstformand i AJKS og Tine Johansen formand i AJKS arbejder kontinuerligt for at forbedre medlemmernes rettigheder og sætte fokus på deres fagligheder.

Cathrine Holm-Nielsen næstformand i AJKS og forperson i Komunikation og Sprog og Tine Johansen formand i AJKS og Dansk Journalistforbund arbejder kontinuerligt for at forbedre medlemmernes rettigheder og sætte fokus på deres fagligheder.

 

Eksamenstiden er lige om hjørnet, og snart kan vi sige velkommen til en masse nyuddannede. Til jer vil vi sige, at uddannelse er godt! Lad aldrig nogen bilde jer andet ind. Vær dog forberedt på, at det ikke er alle, der forstår værdien af uddannelse. Det gør vi. Og vi vil gøre alt for at hjælpe jer på rette vej, når I skal ud på arbejdsmarkedet.

Nogle er jer går direkte i job, andre har en lidt længere vej ind på arbejdsmarkedet. Og det er helt normalt. Lad ikke andre fortælle jer andet. Men selvom, at I er nye på arbejdsmarkedet, betyder det ikke, at I skal klare alting selv. Jobsøgning er et udfordrende felt – selv for dem der har været i arbejde i mange år.  Brug jeres netværk og a-kasse, vi kan hjælpe jer godt på vej. For I får travlt, da nye regler fra 1. maj sætter dagpengeperioden for dimittender ned til 1 år.
 

Paradigmeskift i flexicuritysystemet

I vores øjne er det paradoksalt, at man har valgt netop 1. maj, som datoen for at de nye regler skal træde i kraft. Regler der giver nyuddannede en lavere dagpengesats og forkorter deres dagpengeperiode med et år.

For den 1. maj fejrer vi traditionelt solidaritet med hinanden og rykker tættere sammen om fælles problemstillinger. Vi løfter hinanden.

I år bliver den 1. maj startskuddet til et paradigmeskifte indenfor flexicurity-systemet, som normalt er indbegrebet af fleksibilitet og sikkerhed og netop solidaritet - men hvor vi nu lader nogen i stikken på bekostning af andre. Nemlig de nyuddannede.

Mange a-kassemedlemmer bliver stillet bedre med en forhøjet dagpengesats, og det er vi glade for, men regningen bliver sendt til nogle af de mest sårbare.

Endnu engang står ungdommen for skud.

Og helt ærligt, ingen hygger sig på dagpenge! Heller ikke nyuddannede. I er ikke egoistiske individualister, der dovent bruger af fælleskassen, indtil I bliver tvunget i arbejde. I er dygtige, nysgerrige individer, der gerne vil ud at bruge jeres kompetencer.

Historisk set ved vi, at I søger aktivt og bredt. Men det tager bare længere tid for nyuddannede at komme i job. Det er en del af jeres arbejdslivscyklus – og sådan har det altid været. Jeres vej til arbejdsmarkedet er længere, og den bliver ikke kortere af at stille jer dårligere økonomisk. Det er der også evidens for.
 

I skal i arbejde det rigtige sted

I skal finde et job, men hvor og på hvilke præmisser er et andet spørgsmål. Svaret vil være forskelligt alt efter, hvem du spørger. Vores bud er, at det rigtige job er der, hvor jeres kompetencer og viden kan komme i spil. Og det kan de mange steder og på mange måder.

Det giver ikke mening at presse ledige med uddannelser i rygsækken ind i det første servicejob, der er ledigt – ofte er de heller ikke velkomne.

Vi skal bruge de kvalifikationer, som samfundet har betalt for, at I har fået. De kan bruges bredt, og det er her, at vi som a-kasse kommer i spil, for vi kan hjælpe med at oversætte og omsætte kompetencer og kvalifikationer, så I kommer nærmere jobs, der er relevante for jer og arbejdsgiveren.

Alt andet er populistisk brølen – for hvis vi kigger på den lange bane, så er dem der kommer i relevante job mindre ledige i det lange løb.
 

Fællesskabet og sikkerhedsnettet er her stadig

Det fordrer ikke at være solidarisk, hvis man altid er den, der står for skud, og det kan være svært at se meningen med fællesskabet, hvis man ikke føler sig inkluderet. Det ved vi godt. Og det er ikke den nutid eller fremtid, vi ser for os.

For I er stadig inkluderet, og vi står klar til at hjælpe jer. Er du studerende eller nyuddannet, så kan vi godt forstå, hvis du er skuffet over den nuværende diskurs. Det er vi også. Men vi står stadig bag jer og taler jeres sag – og vi griber jer stadig med sikkerhedsnettet.

Og fremtiden byder på flere muligheder for, at vi kan hjælpe jer. Dem står vi klar til at bruge.

Vi overtager flere opgaver, så I får en større kontakt med a-kassen end jobcentret, hvis I er ledige. Dem arbejder vi på at forme bedre end tidligere.

Rammerne er stadig lidt stramme, men vi arbejder på at få større metodefrihed i stedet for et one size fits all system. For det er forskelligt, hvilket behov I har som ledige. Fx har nogle gavn af kompetenceafklaring, andre skal have hjælp til at starte virksomhed eller indsigt i mulighederne på arbejdsmarkedet. Her gavner det også, at hjælpen kommer fra specialiserede medarbejdere med indgående kendskab til medlemmernes faglige kompetencer og udviklingen indenfor faget og på de relevante arbejdsmarkeder.

Som vi startede med at sige, så brug a-kassen – så hurtigt som muligt. Vær stolt af jeres uddannelse og alle de opgaver, I kan og kommer til at kunne løfte. Fællesskabet har brug for jeres ressourcer, og vi vil hjælpe med at få dem frem i lyset.

Tillykke med den nuværende eller kommende uddannelse og velkommen i fællesskabet.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Annie Møller K…

tor, 04/27/2023 - 14:52

Da jeg blev færdig som korrespondent i 1993 måtte jeg desværre også høre mange kommentarer om at jeg var snobbet, hvis jeg ikke ville søge et job ved samlebåndet på en fabrik. Der er ingen der tænker på, at man faktisk også kan være ukvalificeret til fabriksarbejde eller rengøringsbranchen, Jeg har stor respekt for produktionsarbejdere o.lign. og ville helt sikkert få skader eller miste en legemsdel, hvis jeg skulle udføre fysisk arbejde. Det har IKKE noget at gøre med snobberi og jeg synes det er mærkeligt, at holdningen ikke har ændret sig siden den gang

Nye dagpengeregler 2023

Nye dagpengeregler fra 1. maj 2023

1. maj træder nye dagpengeregler i kraft, der også får betydning for medlemmer, der allerede er på dagpenge. Se, hvad de nye regler kommer til at betyde for dig.

FAQ: Nye dagpengeregler 2023

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Faglige og sociale arrangementer

Netværk med andre professionelle inden for medier og kommunikation. Hold dig opdateret på faglige trends og tendenser. Events næsten hver uge. 

Find kurser i dit forbund

Find kurser og events hos dit forbund

AJKS samarbejder med forbundene Kommunikation og Sprog samt Dansk Journalistforbund. Her kan du finde masser af spændende events og kurser.

For dig, der er medlem af KS
For dig, der er medlem af DJ